Wie zijn wij

 

Mijn naam is Paul F. Koopman (1956) en ik ben de zoon van oprichter Paul Koopman † die in 1962 in de Apeldoornse Nieuwstraat Het Perzisch Tapijtenhuis opende. Tot die tijd waren de bewoners van Apeldoorn en de Veluwe aangewezen op Arnhem of Amsterdam wanneer de aankoop van een handgeknoopt tapijt werd overwogen. Machinale “Smyrna” kleedjes -  je ziet ze nog wel eens in oude bruine kroegen - kon elke woninginrichter je verkopen, maar echte Perzische tapijten werden nauwelijks aangeboden. Geen wonder, de prijzen waren van dien aard dat alleen “rijke” mensen zich een “pers” konden permitteren. In de jaren zestig had niet iedereen het even breed.

Vroeger 5.jpg  

foto: www.oud-apeldoorn.nl

Veel tapijten kwamen uit zeer exclusieve knoopgebieden of waren geknoopt met zijde en dat had zijn prijs. Met het wereldwijd  populairder worden van de perzische tapijten nam de productie toe en werden de prijzen veel bereikbaarder. Mijn vader had al snel in de gaten dat daar een markt lag en breidde het assortiment uit met tapijten uit betaalbare knoopgebieden, als Shiraz, Kaskay, Hamadan, etc.Daardoor zorgde hij ervoor dat het perzisch tapijt veel bereikbaarder werd. Uiteindelijk blijkt vrijwel elke pers op termijn een “goede koop” De slijtvastheid is bijna spreekwoordelijk en het is dan ook niet vreemd dat ik nog dikwijls zeer goede inruilprijzen biedt voor  perzen die twintig, dertig jaar geleden door mijn vader zijn verkocht. Waarbij het “Certificaat van Echtheid” als een soort kentekenbewijs mee wordt ingeruild. En dankzij het natuurlijk patina zijn die oude tapijten vaak nog mooier dan ooit en dus ook nog zeer gewild bij veel kenners.

Vroeger 4.jpg 

foto: www.oud-apeldoorn.nl

Toch schuilt daarin ook een gevaar. Zo worden met name op het internet dikwijls gebruikte perzen aangeboden voor prijzen die zo laag zijn dat zelfs ik ga kijken. Eén keer heb ik leuke Belouch voor een interessante prijs kunnen kopen, alle andere keren bleken de aangeboden  tapijten, versleten, onherstelbaar beschadigd, totaal  vervuild of zelfs gewoon machinaal.

Als taxateur voor onder andere verzekeringsmaatschapijen wordt mij regelmatig gevraagd de waarde van een beschadigd tapijt te taxeren. Niet zelden blijkt het handgeknoopte tapijt gewoon een machinaal karpet dat voor echt is verkocht. Dat zal u bij de vakhandel niet  gebeuren. Het certificaat van echtheid dat bij elke echte pers wordt geleverd geeft u de garantie op kwaliteit en ook de zekerheid dat u  het tapijt - bij normaal gebruik - altijd weer bij ons kunt inruilen.

Omdat er tegenwoordig minder winkels zijn is het gebied waar onze klanten vandaan komen vrij groot, van Zwolle tot Arnhem, Deventer tot Amersfoort maar ook Hilversum en Gooistreek. De kracht van het Perzisch Tapijtenhuis is de jarenlange ervaring met wisselende assortiment, maar ook combineren wij internet (webshop) met een fysieke winkel om u, de consument zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. 

Met vriendelijke groet

Paul Koopman

IMG_4252.jpg